středa 2. března 2011

Příprava na porod mých štěňat

Již v průběhu mé březosti, která u nás psů trvá 2 měsíce, jsem se začala postupně připravovat na příchod mých psích ratolestí. Zásadní změnou byla úprava mé stravy. Dříve jsem dostávala porci jídla jednou denně (střídavě granule First Mate nebo masové konzervy GrandCarno nebo Almo Nature, občas syrové hovězí maso), nyní dostavám najíst dvakrát za den, protože se mi výrazně zvýšil apetít :-) Čtrnáct dní před termínem porodu jsem na doporučení veterináře začala dostávat štěnecí granule First Mate High Performance For Active Dogs And Puppies, které jsou vyrobeny hlavně z ryb, takže obsahují mastné omega kyseliny a důležité vitamíny potřebné pro má štěňata. Také více piji a nechávám se častěji venčit, protože každá březí fena zná, jak malá štěňata v břiše tlačí na močový měchýř.

Moji majitelé mi opatřili dřevěnou ohradu s dvířky, abych měla kde pohodlně porodit a odchovávat své drobečky. Ohrada (či kotec) má odizolované dno, dřevěné stěny mají nastavitelné postranní lišty, které mají zabránit tomu, abych svá štěňata nezalehla. Vychytávkou je teploměr umístěný na vnitřní stěně kotce, protože je důležité sledovat, aby mí potomci byli v teple. Potřebují teplotu okolo 30 stupňů Celsia, než se jim za pár týdnů vyvine jejich vlastní termoregulace.

A kolik dalších věcí se pořídilo - na podlahu  silná nepromokavá plachta, plastové fólie, mnoho hygienických podložek a potřeb, režná nit a sterilní nůžky (na případné odstranění pupečníků), tinktura, malá váha, lampa s termožárovkou, ohřívací gelový polštář, a spoustu dalších věcí. Také teoretická příprava není na škodu, na internetu jsme našli mnoho praktických informací a rad, v městské knihovně publikaci Chov psů od MVDr. Zdeňka Procházky.

No, to by snad stačilo, hlavně také potřebuji hodně lásky a klidu!

 První testování kotce

Žádné komentáře:

Okomentovat